MUĞLAHABER-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Turizm Haftası kapsamında “Muğla Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı bir panele ev sahipliği yaptı. Panelde, Muğla’nın turizm potansiyeli, mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejiler ele alındı. Etkinliğe, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, geçmiş dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.
Başkan Aras: “Yeni Vizyon Dönemi Başlattık”
Stratonikeia Antik Kenti üzerine hazırlanan belgeselin gösterimiyle başlayan panelde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, sürdürülebilir turizm hedefiyle birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Aras, “Göreve başladığımız ilk yıl içerisinde, önceki dönemlerde yapılamayan çalışmaları hızla başlatarak turizm vizyonumuzu yeniden şekillendirdik. Kurduğumuz ‘Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu’ ile sektöre yön verecek bilimsel ve stratejik bir rehber oluşturduk” dedi.
Yüzde 20’lik Artışla 27 Bin Turist Ağırladı
Ahmet Aras, turizmi yılın tüm aylarına yaymak amacıyla yurt içi ve yurt dışındaki önemli turizm fuarlarına katıldıklarını belirterek, tanıtım çalışmalarının turist sayısına olumlu yansıdığını ifade etti. “2024 yılının ilk iki ayında 23 bin 35 olan turist sayısı, 2025’in aynı döneminde yüzde 20 artarak 27 bin 660’a ulaştı. Bu artış, uluslararası fuarlarda yapılan tanıtımların doğrudan bir sonucudur” diye konuştu. Aras, Dubai ve Çin’de düzenlenecek fuarlara da katılarak farklı pazarlarda Muğla’nın tanıtımına devam edeceklerini söyledi.
Master Plan Akademik İş Birliğiyle Hazırlandı
Muğla’da turizmin sürdürülebilir şekilde gelişmesi için sektör paydaşlarıyla iş birliği içinde olduklarını belirten Başkan Aras, Muğla Turizm Master Planı’nın üniversite katkısıyla hazırlandığını açıkladı. “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde hazırlanan bu plan sayesinde, akademik bilgi ile saha deneyimini buluşturuyoruz. Amacımız, doğal, tarihî ve kültürel değerlerimizi koruyarak turizm çeşitliliğini artırmak ve bölge ekonomisine uzun vadeli katkılar sunmak” dedi.
Panel sonunda yapılan değerlendirmelerde, turizmde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için doğayla uyumlu, yerel ekonomiyi destekleyen ve kültürel mirası koruyan bir anlayışın benimsenmesi gerektiği vurgulandı.